13 maart 2022

Eerste tuinwerk

Voor vanavond en vannacht wordt regen voorspeld, dus het was vanmiddag een goed moment om na de winter de eerste klussen in de tuin te doen. Het was er ook lekker weer voor. Mijn taak is om het gras te verzorgen en Ans doet de rest. In de laatste weken was het gras flink gaan groeien, alleen niet gelijkmatig. Het gazon bevat een mengeling van allerlei grassoorten. De ene soort groeit recht omhoog, andere groeien zijwaarts vanuit een centraal punt. Als een rozet, zou je kunnen zeggen.

Om met de maaier aan de slag te kunnen gaan heb ik eerst met de heggenschaar de omhoog groeiende pollen geknipt en daarna met de grasschaar de rozetachtige grassen gekortwiekt. Tussendoor flink met de bladhark erover om behalve het afgeknipte gras ook de plakken onkruid die er in de winter her en der tussen zijn gaan groeien te verwijderen.

Het gazonnetje ziet er na deze behandeling weer strak uit al zal het nooit als een biljartlaken worden. Dat was al zo toen we hier kwamen wonen en het is er na het verwijderen van de grote notenboom een jaar of wat geleden niet beter op geworden. Om het goed te egaliseren is me teveel werk en zoals het nu is heeft het meer een natuurlijk relief. En het is niet zo erg hobbelig dat ik er met de grasmaaier niet overheen kom. Dus is het voor mij prima zo.
Er moet in de komende weken nog wel verder aan gewerkt worden. Verticuteren met extra aandacht voor het verwijderen van de plakken onkruid, bijzaaien, mest, kalk en compost erop.
Ans was met de border aan de gang. De rozen werden gesnoeid en van beendermeel voorzien en ze strooide compost. De Camelia staat al mooi te bloeien en er zijn ook al narcissen en sneeuwklokjes. De voorproefjes van de fleurigheid zijn er al. Lenteboden, of is dat ouderwets?
Hopelijk wordt het weer een mooi tuinjaar.

Lapje gras

Lenteboden en een gesnoeide roos


Stukje border


Camelia




Geen opmerkingen:

Een reactie posten