06 september 2018

De schoonheid van de Oostkerk

Bijna overal op Walcheren is de Lange Jan te zien, de slanke toren in het centrum van Middelburg, onderdeel van het middeleeuwse Abdijcomplex. De toren is 95 meter hoog en dat geeft een goede zichtbaarheid in het vlakke polderland.
Als je dichter bij Middelburg komt, wordt het stadssilhouet aangevuld met minstens twee andere gebouwen: het stadhuis en de Oostkerk. Van het stadhuis is op deze foto de toren goed te zien.

De Biggekerksche Watergang met links aan de horizon de Lange Jan, enkele spitse torens van de Abdij en de toren van het stadhuis.


Dichterbij wordt het silhouet van de stad niet alleen gedomineerd door de Lange Jan. Gezien vanuit het noordoosten eisen ook molen De Koning en de Oostkerk de aandacht op. De Oostkerk heeft een bijzonder markant profiel. Het is een koepelkerk met een lantaarn erop.


Molen De Koning, Lange Jan en Oostkerk

Molen De Koning aan de Veerseweg is een in 1882 gebouwde stellingmolen. Het is een korenmolen waarin op vrijwillige basis graan kan worden gemalen. De molen is eigendom van de gemeente Middelburg.

Rechts van de Lange Jan is nog net de nok van de Koorkerk zichtbaar, een van de Abdijkerken.

De Oostkerk is een achtkantige barokke koepelkerk die speciaal voor de protestantse eredienst werd gebouwd van 1648 tot en met 1667. In de kerk staat een orgel in 1782 gebouwd door de Vlaamse orgelmaker De Rijckere.
Na de viering op 8 januari 2017 is de kerk aan de eredienst onttrokken. De Nationale Monumenten Organisatie heeft plannen voor de restauratie van de kerk. De toekomstige functie van het gebouw is niet bekend.


De Oostkerk gezien door de Schuitvlotstraat



Het De Rijckere-orgel




Geen opmerkingen:

Een reactie posten